Αρχειοθέτης - ΕλΚεΤεΠ

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχειοθέτης

Υπηρεσίες

    Ως επί το πλείστον οι εργασίες αρχειοθέτησης χειρόγραφων και εντύπων πραγματοποιούνται ακόμα με τον παραδοσιακό "χειροκίνητο" τρόπο. 'Ετσι αναπόφευκτα σε βάθος χρόνου πλήθος διάφορων εγγράφων συσσωρεύονται στοιβαγμένα χύδην, παραπεταμένα ή έστω τακτοποιημένα σε κάποιο ντουλάπι που όμως βρίσκεται συνήθως σε απομακρυσμένο χώρο, δυσχεραίνοντας την άμεση πρόσβαση σε αυτά τη στιγμή που χρειάζεται, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη γραφειοκρατία.  

    Μια γνώριμη κατάσταση που όλοι βιώνουν επώδυνα (σε μικρό ή μεγάλο βαθμό) καθημερινά, μεταφρασμένη σε πολύτιμο χρόνο χαμένο, απώλεια ή καταστροφή δυσαναπλήρωτων εγγράφων, αδυναμία άμεσης εξυπηρέτησης πελατών, διαταραχή ψυχικής ηρεμίας, εργασιακής γαλήνης κλπ.

    Τη λύση στις μέρες του «πυριτίου» και του τεράστιου όγκου πληροφορίας που καλείται να διαχειριστεί πλέον κάθε εταιρεία, κάθε οργανισμός, κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση ή ακόμα και κάθε ιδιώτης που συντηρεί ως συλλέκτης έντυπα αρχεία, έρχεται να δώσει η ψηφιακή αρχειοθέτηση (Document Management), η οποία καθίσταται πια ανάγκη και όχι πολυτέλεια.
Τι πιο απλό άραγε από το πάτημα ενός κουμπιού που οδηγεί στην ανάκτηση, στην προβολή και στην εκτύπωση ενός εγγράφου από τη θέση εργασίας και τι πιο ασφαλές και εργονομικό από έναν αποθηκευτικό χώρο (συν x αριθμό αντιτύπων του) που περιέχει χιλιάδες έγγραφα, σε μέγεθος ενός απλού πορτοφολιού…

    Το ΕΛΚΕΤΕΠ, προσπαθώντας να συνεισφέρει με συνέπεια και υπευθυνότητα στον εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής κοινωνίας με την αρωγή της τεχνολογίας, δημιούργησε υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Μπορδόκα*, το αυτόνομο Τμήμα Ψηφιακής Αρχειοθέτησης & Αποδελτοποίησης.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται έναντι μικρού αντιτίμου είναι οι κάτωθι:
Ψηφιοποίηση

    Διάσωση - Backup του έντυπου υλικού, με ποιοτική σάρωση των εγγράφων από επαγγελματικά scanners στα 300+ dpi σε μορφή jpg ή tiff, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μετέπειτα πιστής εκτύπωσης σε πραγματικό ή και μεγαλύτερο μέγεθος. Η αποθήκευση γίνεται σε σκληρό δίσκο, DVD, Blue Ray ή και cloud με τα έγγραφα κατανεμημένα σε folders ανά κατηγορία και είδος.
Αρχειοθέτηση

    Πέραν της ανωτέρω διαδικασίας της απλής ψηφιοποίησης, δύναται να ακολουθήσει η μετατροπή του υλικού σε μορφή PDF (όπου πλέον κάθε ψηφιακό αρχείο περιέχει όλες τις σελίδες κάθε εγγράφου) και η ενσωμάτωσή του στο software “Αρχειοθέτης” με βασικές λέξεις κλειδιά (κατηγορία, είδος, όνομα, ημερομηνία), ώστε να δίνονται και οι δυνατότητες αναζήτησης μέσω κριτηρίων, άμεσης εύρεσης - αξιοποίησης.
    Φυσικά ο χρήστης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή κατά βούληση να προσθέσει εύκολα και γρήγορα πλήθος ονομάτων και λέξεων κλειδιών, σχολίων, τίτλων, υποτίτλων κλπ.

    Το λογισμικό υπόκειται σε παραμετροποίηση ανάλογα τις μοναδικές ανάγκες του εκάστοτε χειριστή του και μπορεί να ενσωματώσει μέχρι 1.000.000 καταγραφές στη βάση δεδομένων του. Ακόμα χρησιμοποιεί μέσα από το περιβάλλον του τον καταξιωμένο Acrobat Reader της Adobe ως viewer, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις λειτουργικές δυνατότητές του στην απεικόνιση και αξιοποίηση των εγγράφων (διακριτή σμίκρυνση-μεγέθυνση, παράθεση σελίδων, έξτρα αναζήτηση ανά λέξη, snapshot συγκεκριμένων τμημάτων του εγγράφου κ.α.).

    Τέλος, κατά τον σχεδιασμό του έχει δοθεί τεράστια σημασία στο να είναι απλό και κατανοητό ακόμα και στον πιο αρχάριο χρήστη, χωρίς όμως να θυσιάζει στο ελάχιστο την εργονομία και την αποτελεσματικότητά του.

Αποδελτοποίηση Τύπου

    Το ΕΛΚΕΤΕΠ, διαθέτοντας το μοναδικό στην Ελλάδα ειδικό τμήμα αποδελτοποίησης με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, μπορεί να προσφέρει στον ενδιαφερόμενο που αρχειοθετεί εφημερίδες ή περιοδικά πλήρη επαγγελματική αξιοποίηση του έντυπου αρχείου του. Αποδελτοποιώντας τα άρθρα και τις φωτογραφίες που αυτό περιέχει με βαθμολογημένα κριτήρια σημαντικότητας, δημιουργείται κάθε φορά μια άμεσα προσπελάσιμη και έτοιμη προς χρήση βάση πληροφοριών, ανά ζητούμενο θέμα ή πρόσωπο.
OCR

    Μέσω λογισμικού οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων δίδεται η δυνατότητα μετατροπής των εγγράφων (κατόπιν ειδικής συμφωνίας ανάλογα με την κατάσταση την οποία βρίσκονται αυτά) και σε επεξεργάσιμη μορφή doc, ακόμα και αν αυτά περιέχουν πολυτονικό κείμενο.

* Ο Κωνσταντίνος Μπορδόκας είναι δημοσιογράφος-ερευνητής και κάτοχος ενός από τα μεγαλύτερα αρχεία έντυπου υλικού στην Ελλάδα. Η εικοσιπενταετής ενδελεχής μελέτη και εμπειρία του στο θέμα της έντυπης αρχειοθέτησης και αποδελτοποίησης βάζει την σφραγίδα της στο έργο του ΕΛΚΕΤΕΠ.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού